Bu etkinlikte, öğretmen adaylarının TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında proje önerisi hazırlama ve proje sürecini etkili bir şekilde yönetme konularında desteklenmesi amaçlanmaktadır.
Bilim ve teknolojideki yenilikler, bireylerin rollerini ve ihtiyaçlarını değiştirmiştir. Günümüzde, bireylerin hızla değişen dünyaya uyum sağlamaları ve yaratıcı olmaları beklenmektedir. Bu bağlamda, bireylere sadece bilgi vermek değil, aynı zamanda bilgiye ulaşma becerilerini öğretmek önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti 12. Kalkınma Planı’nda, tüm bireylerin uluslararası standartlara uygun bir şekilde geliştirilmesi, analitik düşünme, finansal okuryazarlık, işbirlikçi çalışma ve liderlik alanlarında yetkinlik sahibi olmalarının sağlanması gerektiği vurgulanmıştır. Geleceğimizi şekillendirecek olan öğretmen adaylarının lisans eğitimleri sırasında bilimsel araştırma becerilerine sahip olmaları, söz konusu yetkinliklere sahip bireylerin yetiştirilmesi hedefine ulaşabilmek amacıyla oldukça önemlidir.
Proje tabanlı öğrenme ve proje deneyiminin çıktıları dikkate alındığında, öğrenme ve öğretme ortamlarının proje çalışmalarıyla bütünleştirilmesi önemli görülmektedir. Bu doğrultuda eğitim sisteminin odağında bulunan öğretmenlerin proje yazma, uygulama, yönetme ve sonuçlandırma konularında yeterli bilgi ve donanıma sahip olmaları gerekmektedir. Lisans eğitimlerine devam eden öğretmen adaylarına proje yazma ve yürütme konularında deneyim kazanacakları fırsatların sunulması adayların öğretmen olduklarında proje tabanlı öğrenme konusunda daha deneyimli olmalarını sağlayacaktır. TÜBİTAK tarafından 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında ilgili programa başvuruda bulunan lisans öğrencileri maddi olarak desteklenmektedir.
Gerçekleştirilecek bu etkinlik sonunda öğretmen adaylarının aşağıda ifade edilen kazanımlara ulaşmaları beklenmektedir. Öğretmen adaylarının TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı konusunda aşağıda ifade edilen kazanımlara sahip olması beklenmektedir:
Etkinlik üç gün sürecek olup, ayrıntılı program etkinlik programı kısmında sunulmuştur. TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği Programı kapsamında, disiplinler arası iş birliğini teşvik etmek ve katılımcıların bilimsel gelişimine katkı sağlamak amacıyla teorik ve uygulamalı eğitimler düzenlenecektir. Bu doğrultuda, farklı disiplinlerden (Temel Eğitim, Eğitim Bilimleri, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi, Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi) öğretmen adayları seçilerek ve her bir öğretmen adayının, kendi alanına yönelik TÜBİTAK 2209-A araştırma projesi hazırlaması sağlanacaktır.
Etkinlik, ağırlıklı olarak uygulamaya dayalı derslerden oluşacak ve özellikle workshop çalışmalarıyla desteklenecektir. Workshoplarda, 1 eğitmen genel yönlendirme yaparken, 4 eğitmen grup rehberliği üstlenecektir. Küçük grup öğretimi yöntemiyle yürütülecek bu çalışmalar sayesinde öğretmen adaylarının proje yazım sürecinde aktif rol alması, deneyim kazanması ve öğrenme sürecinin daha etkili hale getirilmesi hedeflenmektedir.
Etkinlik programı 3 gün olarak planlanmıştır. Etkinlik kapsamında hergün sekiz saat olmak üzere toplam 24 saat eğitim verilecektir. Eğitimlerin tamamı yüz yüze gerçekleştirilecektir.
Etkinlik Programı için tıklayınız...
Etkinlik, farklı dört üniversitedeki (Trabzon Üniversitesi, Bayburt Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi) Eğitim Fakültesi öğrencileri arasından proje süreçleri ile ilgili bilgi edinmek ve proje süreçlerinde aktif rol almak isteyen ve gerekli donanıma sahip olan öğretmen adaylarıyla yürütülecektir. Bu bakımdan öğrenciler seçilirken farklı bölümlerden (Temel Eğitim, Eğitim Bilimleri, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi ve Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi) öğretmen adayları olmasına dikkat edilecektir. Bu kapsamda ilgili üniversitelerin Eğitim Fakültesinin farklı bölümlerinde öğrenimlerine devam eden 16 öğrenci seçilecektir. Söz konusu bölümlerin her birinden 4’er kişi seçilecektir. İlgili bölümlerden yeterli sayıda katılım olmaması durumunda Eğitim Fakültesi bünyesinde bulunan diğer bölümlerden öğrenciler etkinliğe dahil edilecektir.
Başvuru için aşağıda yer alan linke (Etkinlik Başvuru Formu) tıklayınız. Bu kapsamda katılımcılarda aranan koşullar aşağıda sıralanmaktadır:
Çevrimiçi başvurular tamamlandıktan sonra, başvuran adaylar arasından asıl ve yedek katılımcıların seçiminde dikkat edilecek kriterler aşağıda sıralanmıştır:
Bu kriterlere göre katılımcı seçiminde iki aday arasında eşitlik olması halinde dağılımın yukarıdaki kriterlere uygun olabilmesi adına adayın bölümü ve cinsiyeti dikkate alınacaktır. Bu kriterlere göre ilk 16 öğrenci asil olarak seçilecektir. Bununla birlikte, sonraki en yüksek puanlı 10 öğrenci de sırasıyla yedek liste olarak ilan edilecektir. Yedek listedeki öğrencilerin, asil listedeki öğrencilerin herhangi bir sebeple programa katılamaması durumunda etkinliğe katılmaya hak kazanacaktır.
![]() |
![]() |
|
|