Amaç
Bu etkinliğin amacı, üniversitelerin eğitim bilimleri alanlarında öğrenim gören yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin uygulamalı TÜBİTAK bilimsel araştırma proje önerisi hazırlamalarını sağlamaktır. 21. yüzyılda hızla değişen teknoloji ve toplum yapısı, bireylerin sahip olması gereken bilgi ve becerileri dönüştürmektedir. Eğitimciler, iş dünyası ve devlet kurumları tarafından benimsenen bu beceriler; analitik düşünme, problem çözme, iş birliği ve dijital okuryazarlık gibi unsurları içermekte, bireyleri geleneksel bilgi aktarımının ötesinde bir öğrenme sürecine yönlendirmektedir. Bu beceriler, bireylerin hızla değişen iş ve yaşam koşullarına uyum sağlayabilmesini amaçlamaktadır. Bilim ve teknolojinin sürekli olarak gelişmesi, bireylerin rollerini ve ihtiyaçlarını etkilemekte ve bu durum, bireylerin değişen dünyaya hızlı bir şekilde uyum sağlamalarını zorunlu kılmaktadır. Günümüzde bireylerden, yenilikçi ve yaratıcı çözümler üretebilen, gelişen dünyaya hızla adapte olabilen kişiler olmaları beklenmektedir. Bu bağlamda, bireylerin sadece bilgi alması değil, aynı zamanda bilgiye ulaşma yollarını öğrenmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Bu hedefe ulaşmak için, öğrencilerin bilimle ilgilenmeleri, bilgiye ulaşmada aktif bir rol üstlenmeleri önemlidir.
Lisansüstü öğrencilere proje yazma ve yürütmeye yönelik deneyim kazanacakları ortamların sunulması öğrencilerin hem meslek hayatlarında hem de akademik çalışmalarda daha donanımlı olmalarını sağlayacaktır. Gerçekleştirilecek olan bu etkinliğin lisansüstü öğrencilerin bilimsel araştırma yapabilme becerilerine katkı sağlanacağı düşünülmektedir. Düzenlenecek etkinlik sonrasında lisansüstü öğrencilerin sırlanan kazanımlara ulaşacakları düşünülmektedir: Lisansüstü öğrenciler;
1.TÜBİTAK bilimsel araştırma projeleri (1001, 1002, 1003, 1005, 3005, 3501) hakkında bilgi sahibi olacak,
2.TÜBİTAK bilimsel araştırma projelerinde kullanılan başvuru formlarında özgün değer, amaç ve hedefler, yöntem, proje yönetimi ve yaygın etki kısımlarını doldururken dikkate etmesi gereken hususlar konusunda bilgi sahibi olacak,
3.TÜBİTAK bilimsel araştırma proje önerilerinin değerlendirilme süreci hakkında bilgi sahibi olacak,
4.TÜBİTAK bilimsel araştırma proje türlerine yönelik proje önerisi hazırlayabilecektir.
2237-A Çağrı Duyurusu dikkate alınarak lisansüstü öğrenciler seçilirken eğitimi bilimleri temel alanının farklı disiplinlerinden (Temel Eğitim, Eğitim Bilimleri, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi ve Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi) olmalarına dikkat edilmiştir. Lisansüstü öğrencileri etkinlik kapsamında kendi alanına yönelik TÜBİTAK araştırma projeleri hazırlayabileceklerdir. Söz konusu disiplinlerin her birine yönelik bir grup oluşturulacaktır. Her bir grupta 3 kişi olacaktır. Planlamanın bu şekilde gerçekleşmesinin sürecin daha verimli olması ve çağrı duyurusuna uygun olması açısından faydalı olacağı düşünülmektedir. Etkinlik kapsamındaki dersler uygulamaya dayalı derslerden oluşmaktadır. Özellikle atölye çalışmalarında öğrencilerin uygulama yaparak proje hakkında deneyim sahibi olması hedeflenmektedir. Her bir atölye çalışmasında 6 eğitmen görev yapacaktır. 1 eğitmen genel uygulamayı yönlendirirken diğer 5 eğitmen önceden oluşturulan gruplarda rehber görevi üstlenecektir. Lisansüstü öğrencileri ile birlikte proje yazım sürecini yönlendirecek ve gerekli durumlarda rehberlik yapacaktır. Atölye çalışmaları küçük grup öğretimi şeklinde gerçekleştirilecektir. Bu sayede öğrencilerin öğrenme deneyimlerinin zenginleştirilmesi ve etkili bir öğrenme ortamının oluşturulması düşünülmektedir.
Kapsam
Etkinliğin birinci gününde, ilk derste proje yürütücüsü tarafından etkinliğin amaç ve hedefleri, teorik ve uygulamalı eğitimler hakkında eğitmenlere ve katılımcılara bilgilendirme yapılacaktır. Ardından ikinci derste, drama yöntemiyle katılımcı öğrencilerin ve eğitmenlerin birbirlerini tanımaları sağlanacaktır. Üçüncü derste, öğrencilere proje tanımı, özellikleri ve aşamaları ve proje döngüsü hakkında bilgi verilecektir. Dördüncü derste, TÜBİTAK’ın destekte bulunduğu çeşitli projelerle ilgili farkındalık oluşturmak, projelerin kapsamı, başvuru şartları, başvuruda kullanılacak formlar, başvuru tarihleri, başvuru değerlendirme ve başvuru formunun bölümlerinin (özgün değer, yöntem, proje yönetimi ve yaygın etki) tanıtımı yapılacaktır. Beşinci derste, projenin konusunun belirlenmesi sürecinde dikkat edilmesi gereken hususların açıklanması yapılacaktır. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Türkiye Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, Türkiye Cumhuriyeti 12. Kalkınma Planı ve 21. yüzyıl becerilerine değinilerek projeyle ilişkileri açıklanacaktır. Altıncı derste, proje önerileri için uygun konunun belirlenmesine yönelik uygulama yapılacaktır. Yedinci derste, proje önerisinde amaç ve hedefler oluşturulurken dikkat edilmesi gereken hususlar, amaç ve hedeflerde bulunması gereken özellikler açıklanacaktır. Son derste ise proje önerilerinde belirlenen konu doğrultusunda amaç ve hedeflerin yazılmasına yönelik atölye çalışması yapılacaktır.
Etkinliğin ikinci gününde ilk derste bilimsel projelerde bilgi toplama yolları hakkında bilgilendirme yapılacaktır. İkinci derste, özgün değer tanıtımı ve özgün değer yazarken dikkat edilecek hususlar tanıtılacaktır. Üçüncü derste, proje önerisi için uygun özgün değer yazılmasına yönelik uygulama yapılacaktır. Dördüncü derste, proje önerisi yazarken yöntem seçimi, nicel ve nitel yaklaşımlar, katılımcı grup ve örneklem seçimi hakkında bilgilendirme yapılacaktır. Beşinci derste, öğrenciler önceden belirlenmiş gruplarla proje öneri formu üzerinden yöntem kısmını yazacaktır. Beşinci derste, veri toplama sürecinden bahsedilerek veri toplama araçları hakkında bilgilendirme yapılacaktır. Ayrıca, elde edilen verilerin analiz sürecine değinilerek veri analiz türleri hakkında kısa bilgilendirme yapılacaktır. Altıncı derste, öğrenciler önceden belirlenmiş gruplarla proje önerisi için yöntem kısmını yazacaktır. Yedindi derste proje önerisi yazılırken planlanacak iş zaman çizelgesinin amacı ve iş paketlerinin yazılmasında dikkat edilecek hususlar ile proje önerilerinde risk ve risk türleri, risk yönetimi ve başarı ölçütlerine ait hususların açıklanması yapılacaktır. Son derste önceden belirlenmiş gruplarla proje önerisi için proje yönetimi kısmı yazılacaktır. Etkinliğin son gününde ilk iki derste yaygın etki, önemi ve gerekçesiyle beraber yaygın etki stratejileri hakkında öğrenciler bilgilendirilecektir. Ardından ikinci derste öğrenciler proje önerileri üzerinden yaygın etki kısmını yazacaktır. Üçüncü derste, proje bütçesi oluşturulurken dikkat edilmesi gereken hususlar, bütçenin hazırlanması ve bütçe kalemleri ile ilgili bilgilendirme yapılacaktır. Dördüncü derste, öğrenciler proje önerileri üzerinden bütçe talep çizelgelerini oluşturacaktır. Beşinci derste, proje yazımında ve proje başvuru sürecinde etik süreç hakkında bilgi verilecektir. Altıncı ve yedinci derste öğrenciler hazırlamış oldukları proje önerilerini sunacaktır. Son olarak hem eğitmenlere hem de katılımcılara katılım belgesi verilerek etkinlik sonlandırılacaktır.
Etkinlik süresince gerçekleştirilecek uygulamalarda Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesinde yer alan derslik, konferans salonu, laboratuvar ve drama salonundan yararlanma yoluna gidilecektir. Bu kapsamda etkinlik hakkında bilgi verilmesi, etkinliğin açılışı ve kapanışı için Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi Toplantı Salonu kullanılacaktır. Eğitmen ve lisansüstü öğrencileri arasında gerçekleştirilecek olan tanışma (buz kırma) etkinliği “drama sınıfında” yapılacaktır. Teorik olarak yapılan dersler için Eğitim Fakültesinde bulunan amfiler ve dersliklerden yararlanılacaktır. İhtiyaç olması durumunda Bayburt Üniversitesi bünyesindeki diğer amfi ve derslikler de kullanılabilecektir. Uygulamalı dersler için “bilgisayar laboratuvarı” (D-352) ve portatif masaların bulunduğu “D-116 ve D-216 numaralı dersliklerden” yararlanılacaktır.
Farklı illerden katılacak konuklara, Bayburt Üniversitesi Konuk Evi etkinlik süresince konforlu ve güvenli bir konaklama deneyimi sunacaktır. Odalar, özenle temizlenmiş ve düzenlenmiş olup, katılımcıların konaklama ihtiyaçlarını giderecek şekilde planlanmıştır.
Farklı illerden gelecek katılımcılar ve eğitimcilerin konaklama/iaşe ve yol ücretleri TÜBİTAK desteğiyle proje bütçesinden karşılanacaktır.
Etkinlik Programı için tıklayınız...
Başvurular, aşağıda linki verilen başvuru formu üzerinden yapılacaktır. Bu kapsamda katılımcılarda aranan koşullar aşağıda sıralanmaktadır:
![]() |
![]() |
|
|